De keuze voor het juiste werkstation voor CAD is geen bijzaak. Natuurlijk is het de software waar het om draait. Het is echter het werkstation waar de software OP draait. Zonder een goed werkstation haalt u niet het maximale uit uw software.
Heavy user
We schalen de engineer binnen een bedrijf in als ‘heavy user’. Dan doelen we natuurlijk niet op de fysieke toestand maar op de aanspraak, die hij maakt op zijn hardware. Er zijn drie typen software, die bepalen wat voor systeem het beste bij de engineer past. Per gebruiker hebben we hier een artikel aan gewijd. Dit artikel gaat over de CAD en CAM hardware.
Constructie- en productiesoftware: CAD en CAM
Analysesoftware (FEA)
Rendering
Al deze toepassingen maken een behoorlijk verschillende aanspraak op de hardware. Wat is nu de juiste keuze. Waar moet je op letten. We geven hier een beknopt overzicht van de specifieke kenmerken en daarnaast punten, waar je op moet letten bij de aanschaf van nieuwe hardware.
CAD en CAM
De meest voorkomende toepassing voor de engineer is wel CAD software. Dat deze software het systeem zwaar kan belasten is geen geheim. Voor veel engineers behoort wachten tot de dagelijkse ‘bezigheden’. CAM software heeft een zeer vergelijkbare belasting voor de hardware. Afhankelijk van de complexiteit kunnen daar de wachttijden nog forser uitvallen.
We behandelen hier een aantal belangrijke aspecten, waarop we letten bij het advies voor een CAD/CAM werkstation.
De processor
Het is inmiddels niet meer het best bewaarde geheim, dat deze software een specifieke aanspraak maakt op de hardware. De processoren maken de laatste tien, vijftien jaar een ontwikkeling mee naar meer en meer rekenkernen. De CAD software maakt voor de meeste bewerkingen gebruik van slechts één van die kernen. Dit geldt eigenlijk voor alle reguliere CAD software. Dat betekent daarmee ook, dat de zwaarst mogelijke processor per definitie niet de juiste keuze is voor het werkstation. Voor het juiste werkstation voor CAD en CAM speelt de zogenoemde single-core (of beter nog: single-threaded) performance een fundamentele rol.
Het werkgeheugen
Het werkgeheugen is belangrijk, maar het effect is beperkt. Er is een algemene regel, die voor alle computers geldt: ‘Zorg, dat je genoeg hebt, want bij te weinig werkgeheugen is het hommeles’. Wanneer de software meer geheugen vraagt, dan er beschikbaar is, dan gaat het systeem ‘swappen’. Hierbij worden blokken werkgeheugen tijdelijk weggeschreven naar de lokale opslag en later weer opgehaald. Dit is ten eerste een extra bewerking, die tijd kost. Veel belangrijker is echter, dat zelfs de snelste moderne SSD’s aanzienlijk trager zijn dan het werkgeheugen. ‘Swappen’ levert dus een merkbare vertraging van het systeem op.
Hoeveel het systeem werkelijk nodig heeft is niet alleen afhankelijk van de CAD toepassing. Andere software maakt ook meer en meer aanspraak op het werkgeheugen. We constateren bijvoorbeeld, dat sommige webbrowsers een hele hap van het werkgeheugen in beslag kunnen nemen. Voor een CAD systeem geldt echter wel: genoeg is genoeg, meer levert geen voordeel op. De basis is momenteel 32 GB. De meeste constructeurs komen daarmee prima uit. Voor zware toepassingen, zoals het omvangrijke importmodellen of complexe modellen, kan meer nodig zijn. We zien in de praktijk, dat voor een puur CAD werkstation meer dan 32 GB zelden loont. Let wel, dat staat los van eventuele andere applicaties, die hierop gebruikt worden.
Hoe bepaal je nu hoeveel je werkelijk nodig hebt? Dat doen wij met de 75% regel. Open het zwaarst mogelijke model en zorg, dat alle andere reguliere software, die je gebuikt, open staat. Dat is bijvoorbeeld mail, Excel, de PDM/PLM software. Kijk vervolgens in ‘Taakbeheer’ hoeveel geheugen het systeem in gebruik heeft. Als dan meer dan 75% is van een bepaalde hoeveelheid geheugen (voor 32 GB is dat dus 24 GB), dan adviseren wij het systeem met een stap meer uit te rusten (in het beschreven geval 64 GB).
De opslag
De lokale opslag is van invloed op hoe snel het systeem opstart, de software opstarten hoe snel modellen geladen worden. Hoewel de invloed hiervan minder groot is, dan die van de processor of het werkgeheugen, is snelle lokale opslag zeker medebepalend voor de totale performance van het systeem. We hebben gelukkig vaarwel kunnen zeggen tegen de trage harddisk en gebruiken alleen nog maar SSD’s. Die zijn er echter ook in soorten en maten. De onderlinge verschillen zijn enorm. Die verschillen kunnen oplopen tot meer dan een factor 10! Cadware gebruikt altijd de snelst beschikbare SSD’s in haar high end systemen.
De grafische kaart
Er hangt een zweem van mystiek rond de grafische kaart. Er wordt vaak een grote rol toebedacht aan dit onderdeel. De taak van de grafische kaart in een CAD systeem is echter heel simpel en eenduidig: ‘beweeg het model of de tekening soepel, zonder haperingen over het scherm met alle visuele kenmerken, die ik daarbij nodig acht’. Het is niets meer en niets minder. De grafische kaart geen enkele invloed op hoe snel bewerkingen worden uitgevoerd. Een productiviteitsverbetering ligt dus niet in handen van de grafische kaart, tenzij de grafische performance problematisch is (lees: diashow). Deze is daarbij nogal subjectief. Wat voor de een prima is, is voor de de ander ‘onwerkbaar’. Ook hier geldt; genoeg is genoeg.
Wel zetten we in op de professionele lijnen van de grafische kaarten. De belangrijkste reden is de officiële ondersteuning van de makers van de software. Ze maken soms gebruik van specifieke functionaliteiten van deze grafische kaarten, waardoor deze in het algemeen betrouwbaarder werken.
Ssst…
Lawaai is vermoeiend en leidt af. Hoe minder ruis er is op de achtergrond, hoe makkelijker het is je te concentreren. Bij Cadware letten we dan ook altijd op de geluidsproductie van onze systemen. Onze desktop systemen zijn fluisterstil.
Conclusie
Een werkstation is geen werkstation. Voor verschillende toepassingen gelden verschillende eisen. Let op de eisen bij de keuze voor het juiste werkstation, die uw CAD toepassing stelt en laat u adviseren.
Oorspronkelijke publicatie: 7 oktober 2022 Bijgewerkt: 28 augustus 2024
Wij gebruiken cookies om onze website en diensten te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.