Synology Drive – uw eigen Cloud dienst

Synology Drive

John van Doorn

12 oktober 2022

De Cloud is geweldig

De Cloud is een geweldig fijn concept. Het zorgt overal en altijd voor toegang tot al je bestanden op al je apparaten. We maken er met zijn allen ook veelvuldig gebruik van. Zeker ook voor zakelijke toepassingen biedt de Cloud geweldige voordelen.

cloudMet de Cloud ben je niet meer afhankelijk van waar je werkt of op welk apparaat. In een tijd, waarin de vaste werkplek niet meer vanzelfsprekend is, is dat bijna een noodzakelijkheid. Of je nu thuis werkt of op locatie, alle bestanden en documenten zijn beschikbaar.

Het verlies van of een defect aan een apparaat betekent niet meer, dat de data ook verloren is. Deze data staat tenslotte opgeslagen in de Cloud.

Ook het delen van bestanden is makkelijk. Je hoeft geen enorme e-mails te sturen om een paar foto’s te delen. Je stuurt simpelweg een link en klaar is Kees. Uiteraard kunnen bestanden en bestandsstructuren ook permanent gedeeld worden. Dat werkt net als met een gedeelde netwerkschijf op de server.

Het is echter niet altijd zo geweldig als het lijkt. Naast het enorme gemak en de geweldige functionaliteit zitten er wat haken en ogen aan.

Is ‘de Cloud’ veilig?

Dataveiligheid heeft twee kanten. Aan de ene kant gaat het om het eventuele verlies van data. Aan de andere kant heeft het betrekking tot de ongeoorloofde toegang tot de data. Die data vormt tegenwoordig heb hart van vrijwel ieder bedrijf. Dat geldt zeker voor de maakindustrie.

Zoals hierboven vermeld, kan de Cloud helpen bij het behoud van data bij ‘ongelukken’. De Cloud kan echter ook een risico vormen. Ten eerste bieden niet alle Cloud oplossingen een echte back-up van de bestanden. Ja, het bestand staat op meerdere apparaten en natuurlijk ook in de Cloud zelf. Met een gestolen of defect apparaat zijn de bestanden niet verloren. Maar als je zelf per ongeluk een bestand wist, is het na synchronisatie ook vaak echt weg. Op bedrijven gerichte varianten is er meestal wel een back-up voorziening aanwezig.

Wie heeft toegang tot mijn data

Een misschien nog wel belangrijker punt is: ‘Waar staat mijn data?’. We weten inmiddels allemaal, dat er buiten Nederland en de EU vaak anders omgegaan wordt met privacy en intellectueel eigendom. Staat uw Cloud data op een Amerikaanse server, is deze onderhevig aan de Amerikaanse wetgeving. Wilt u, dat Amerikaanse overheidsinstanties toegang krijgen tot uw data en intellectueel eigendom?

Uw eigen Cloud dienst

Synology DriveMet Synology Drive heeft u de sleutel tot deze vragen in eigen hand. Synology Drive wordt standaard meegeleverd met alle Synology NAS (Network Attached Storage) systemen. Het biedt de mogelijkheid op een eenvoudige, veilige en kostenbewuste eigen Cloud dienst. Het enige, dat u nodig heeft, is een Synology NAS en een Internetverbinding.

Synology Drive is bovendien heel eenvoudig in gebruik. Zo kan een gewone gebruiker zonder daarvoor een systeembeheerder nodig te hebben eerdere versies van bestanden of per ongeluk gewiste bestanden terughalen. De bestanden zijn toegankelijk vanaf alle apparaten, waar een client is geïnstalleerd. Dat kan een desktop of laptop computer zijn maar ook een mobiel apparaat. Bestanden kunnen ook eenvoudig worden gedeeld met derden.

Kosteloze updates

Zoals bij vrijwel alle Synology software is het inbegrepen bij de aanschaf van een Synology NAS. Nog interessanter: de software blijft op to date zonder jaarlijks terugkerende kosten! Geïntegreerd in dezelfde NAS oplossing zijn uitstekende back-up mogelijkheden. Dat maakt het niet alleen een functioneel heel aantrekkelijke oplossing. Ook blijven de nodige investeringen ongewoon laag.

Oplossingen

In onze webshop staan diverse varianten van Synology NAS systemen. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden. Neem contact op voor meer informatie.

Blog categorieën

Recente blog artikelen

Het juiste beeldscherm

Het juiste beeldscherm

Een werkstation zonder beeldscherm voor de engineer is als een auto zonder wielen. Vaak wordt het belang van een...

read more