Nee, uw werkstation gaat niet stoppen met werken. We hebben echter wel een belangrijke aankondiging: Microsoft gaat stoppen met gratis updates, ondersteuning en nieuwe functionaliteit voor Windows 10. Wat dit voor u kan betekenen, gaan we hieronder uitleggen.
Wanneer?
Op 14 oktober 2025 stopt Microsoft met het bieden van gratis updates en ondersteuning voor Windows 10. De laatste hoofdversie van Windows 10 is 22H2. Dat is nu al de meest recente versie. Er komt dus ook geen nieuwe, verbeterde functionaliteit in Windows 10.
Wat moet ik nu doen?
Op korte termijn is het verstandig om te zorgen, dat uw Windows 10 systemen de update naar de laatste hoofdversie (22H2) hebben. Dat kunt u controleren bij de instellingen van uw systeem. Als u automatische updates aan heeft staan, dan is de kans groot, dat deze versie al geïnstalleerd is op uw systeem. Op deze manier bent u verzekerd van updates tot 14 oktober 2025.
Verder is het verstandig om een inventarisatie te doen van uw systemen. U kunt hiervoor een compatibiliteitcontrole uitvoeren. Als ze geschikt zijn voor Windows 11, kunt u tot die datum zelf kiezen wanneer u de upgrade naar Windows 11 uitvoert. U zult hiervoor ook regelmatig reminders krijgen.
Waarom Windows 11?
Microsoft had toch ooit gezegd, dat Windows 10 de laatste Windows was? Nieuwe functionaliteit zou via halfjaarlijkse updates worden toegevoegd. Waarom dan nu toch Windows 11?
De behoefte aan meer veiligheid op de computer is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Uw PC moet daarin mee. Een van de methoden om uw PC veiliger te laten werken, is de Trusted Platform Module, ofwel TPM. Om die veiligere manier van werken te kunnen garanderen, heeft Microsoft besloten dit toch via een nieuwe versie te doen. Hierbij kunnen nieuwe eisen aan de hardware gesteld worden. Zo kan Microsoft die veiligere manier van werken stimuleren of zelfs afdwingen.
Kan ik upgraden?
Door de strengere eisen voor Windows 11 zijn niet alle PC’s geschikt. Zo is de Trusted Platform Module (2.0) niet aanwezig op systemen van voor 2018. De hierboven genoemde compatibiliteitscontrole helpt u te bepalen of een upgrade mogelijk is.
Verder moet u bepalen of uw software geschikt is voor het werken met Windows 11. Voor de meeste software zal dit geen probleem opleveren. Voor een goede ondersteuning kan het echter zijn, dat u een nieuwere versie nodig hebt. Vraag in het geval van twijfel uw softwareleverancier. Denk bij een upgrade van uw software ook aan eventueel maatwerk, dat u gebruikt.
Op de website van Microsoft staat een overzicht van de systeemeisen van Windows 11. Alle courante Cadware werkstations worden geleverd met Windows 11.
Wat doe ik met de oudere systemen?
Heeft u nog een aantal oudere systemen, die niet geschikt zijn voor Windows 11? Dan adviseren wij deze niet meer na 14 oktober in te zetten en indien nodig te vervangen door nieuwe. Wij helpen u graag met advies en een voostel.
Microsoft account
Een van de veranderingen in Windows 11 is, dat Microsoft het gebruik van een Microsoft account wil afdwingen. Gebruikt u al een Microsoft account? Dan verandert er voor u niets. Gebruikt u (nog) geen Microsoft account, dan kunt u er een aanmaken. Wilt u geen Microsoft account gebruiken en dus alleen een lokale gebruiker installeren op uw PC, dan is dit mogelijk, maar wordt het niet makkelijk gemaakt. Dit geldt overigens niet, wanneer het systeem in een netwerk domein wordt aangemeld.
Ik kan niet naar Windows 11! Wat nu?
Kunt u echt niet over naar Windows 11, bijvoorbeeld omdat u software gebruikt, die niet correct werkt op Windows 11? Dan biedt Microsoft de mogelijkheid deel te nemen aan het betaalde Extended Security Updates (ESU) programma. Hiermee kunt u ook na 14 oktober 2025 veiligheidsupdate blijven ontvangen middels een jaarlijks abonnement.
Vragen?
Heeft u vragen over de upgrade van uw Cadware systeem of lukt het niet om te upgraden? Neem dan gerust even contact op.