Het juiste beeldscherm

LG 27UL850-W

Fred Hoebink

05 september 2022

Een werkstation zonder beeldscherm voor de engineer is als een auto zonder wielen. Vaak wordt het belang van een beeldscherm op de werkplek onderschat. Het is een belangrijke interface tussen wat er op het systeem gebeurt en de engineer. Hij gebruikt geavanceerde grafische toepassingen (CAD, FEA etc.) en werkt vaak vele uren achter elkaar op zijn systeem. Daarom is aandacht voor onderdeel van zijn werkplek belangrijk. Dit artikel kan helpen bij de keuze voor het juiste beeldscherm.

Een oerwoud aan keuzes

Het aanbod voor computerbeeldschermen is enorm. Het is dan ook niet makkelijk om uit dit enorme aanbod het juiste scherm te kiezen. De vele keuzemogelijkheden kunnen nogal duizelingwekkend overkomen. We geven hier een aantal tips en richtlijnen, die kunnen helpen bij de keuze van het juiste beeldscherm.

Wat zijn de afwegingen bij de aanschaf van het juiste beeldscherm

Er staan enkele aspecten centraal bij het maken van deze keuze. Allereerst is het budget bepalend voor de keuzevrijheid. Gelukkig zijn beeldschermen niet meer zo prijzig als in het verleden. De keuze voor een groter beeldscherm met hoge resolutie is echter nog steeds bepalend voor het budget.

Als tweede staat de hoofdtoepassing centraal. Bij de engineer is dat eigenlijk altijd een grafische toepassing als CAD, analyse of rendering. Als derde moet rekening gehouden worden met de werkplek zelf. Wordt met een desktop systeem gewerkt of met een mobiel systeem? Zijn er beperkingen in de aansturing van de beeldschermen? Hoeveel ruimte is er op of boven het bureau? Gaat het om één beeldscherm of om twee (of meer)?

Criteria

We hebben hieronder een aantal basiscriteria beschreven, die bepalend zijn bij de keuze van het juiste beeldscherm voor de engineer.

Rustig beeld

Wanneer je lange tijd naar een beeldscherm kijkt met een lage verversingssnelheid (refresh rate), raken de ogen vermoeid. Het is belangrijk om een scherm te kiezen met een verversingssnelheid van minimaal 60 Hz. Dit lever een rustig beeld op, waarmee prettig langdurig gewerkt kan worden. Er komen steeds meer beeldschermen, die ook (veel) hogere verversingssnelheden bieden. Deze bieden vooral bij zeer dynamische beelden (bijvoorbeeld bij gaming) een vloeiendere weergave. Voor normale grafische toepassingen is de toegevoegde waarde van zeer hoge refresh rates (hoger dan 120 Hz) beperkt.

Goede kijkhoeken

Is het u wel eens opgevallen, dat het beeld verkleurt en donkerder wordt als u onder een hoek op het scherm kijkt? Dat is het gevolg van beperkte kijkhoeken. Deze kijkhoeken zijn grotendeels afhankelijk van de beeldschermtechniek. In het algemeen kunnen we stellen, dat LCD panelen met TN technologie (of vergelijkbaar) matige kijkhoeken heeft. De keuze zal dan ook meestal vallen op een beeldscherm met een IPS LCD paneel (of vergelijkbaar). OLED panelen, zoals we die kennen van high-end smartphones en luxe TV’s blinken uit in goede kijkhoeken en een geweldig contrast. Als computerbeeldscherm zijn ze (nog) nauwelijks te koop.

Goede vs slechte kijkhoeken

Goede vs slechte kijkhoeken

Goede positionering

Net zo belangrijk als een goed bureau en een goede bureaustoel is de positionering van het beeldscherm. Een te laag geplaatst beeldscherm kan leiden tot nekklachten en meer. Daarom is het van fundamenteel belang, dat het beeldscherm in hoogte verstelbaar is. Pakken papier of een blok onder het beeldscherm zijn noodoplossingen. Nog beter is een bureausteun voor het beeldscherm. Deze biedt een nog grotere vrijheid in het positioneren van het scherm en zorgt daarnaast voor meer ruimte op het bureau.

Aansluitingen

Moderne werkstations hebben tegenwoordig allemaal displayport aansluitingen op de grafische kaart. Dit is een modern interface, dat zorgt voor een betrouwbare communicatie met het beeldscherm en een rustig beeld. Het enige serieuze alternatief hiervoor is HDMI. Met name mobiele systemen zijn uitgerust met HDMI poorten. Met name bij hogere resoluties is het belangrijk dat het scherm een recente standaard volgt (bij Displayport versie 1.2 of hoger, bij HDMI versie 2.0 of hoger). Hoe hoger de resolutie, hoe belangrijker de kwaliteit van de kabels is.

Een interessante, nieuw aansluitmethode is op basis van USB-C of Thunderbolt. Hierbij is het zogenaamde ‘Daisy-Chaining’ mogelijk. Het eerste beeldscherm wordt op de computer aangesloten. De volgende beeldschermen worden als het ware doorgelust van beeldscherm naar beeldscherm.

Beeldformaat

Een belangrijk onderdeel van de wirwar van keuzes in beeldschermen is de enorme variatie aan beschikbare formaten. Daarnaast is er ook een grote variatie in beeldverhoudingen. Het breedbeeldscherm (verhouding 16:9 of 16:10) is tegenwoordig de de facto standaard. Klassieke verhoudingen als 4:3 en 3:2 zijn bijna niet meer te vinden. Er zijn echter ook extreme breedbeeld beeldschermen (2:1 of zelfs 21:9). Of dit als prettig wordt ervaren is zeer persoonlijk. Wij beperken ons hier tot de meest standaard breedbeeldverhoudingen, te weten 16:9.

Basisscherm 24″ Full HD (resolutie 1920×1080)
Sweetspot 27″ WQHD (2560×1440) of Ultra HD (resolutie 3840×2160)
Groot: 32″ Ultra HD (resolutie 3840×2160)

Beeldschermformaten voor het juiste beeldscherm

De eerste twee maten komen met afstand het meest voor. Engineers werken graag met twee beeldschermen. Dat is met deze formaten prima mogelijk. Dankzij de dunne randen van moderne beeldschermen loopt het beeld mooi over van het ene naar het andere scherm. Kies bij een opstelling met twee (of meer) beeldschermen wel voor identieke schermen. Dat zorgt voor een vloeiender verloop  tussen de schermen. Ook kunnen kleurverschillen en verschillen in kijkhoek storend werken.

Resolutie

De resolutie is niets meer of minder dan het aantal pixels, dat het scherm heeft. Hierbij wordt het aantal horizontale en het aantal verticale pixels aangegeven. De resolutie is in combinatie met het beeldformaat bepalend voor de scherpte van het beeld. Bij een lage resolutie in combinatie met een groot scherm kunnen makkelijk individuele pixels onderscheiden worden. Dat is niet prettig. Omgekeerd levert een extreem hoge resolutie op een klein scherm een situatie op, waar de individuele pixels alleen nog maar met een microscoop zichtbaar zijn. Een goede balans is ook hier het sleutelwoord.

Beeldschermresoluties voor het juiste beeldscherm

Wanneer u voor een hoge resolutie kiest, is het nuttig om te controleren of alle gebruikte applicaties hiermee goed overweg kunnen. Oude applicaties hebben nogal eens problemen met schalen. Dat heeft tot resultaat, dat de menu’s of zelfs de hele applicatie heel klein worden weergegeven. Inmiddels komt dit probleem nog maar zelden voor.

Schaling

Bij schermen met een hoge resolutie wordt veelal gebruikt gemaakt van schaling. Dat is het vergroten van het beeld. Met andere woorden, er worden meer pixels gebruikt om het beeld weer te geven. Als bijvoorbeeld op een 27″ UltraHD geen schaling wordt gebruikt, wordt alles heel klein weergegeven. Alles wordt bijna twee keer zo klein (45% kleiner) als op een 24″ FullHD scherm. Bij een schaling van 150% is dat verschil nog maar 15%. Door het grotere formaat past er wel meer op het scherm. Het beeld is daarnaast ook nog eens anderhalf keer zo scherp.

Neomounts- monitorsteun voor twee 27Plaatsing

Het juiste beeldscherm vraagt ook om een correcte plaatsing. Een te hoog, maar vooral ook een te laag geplaatst beeldscherm kan tot nekklachten leiden. Verstelbaarheid in de hoogte is dus heel belangrijk. We kennen natuurlijk allemaal de pakken printerpapier onder de standaard van het beeldscherm. Een echte hoogteverstelling is natuurlijk een veel nettere oplossing.

Een echte toegevoegde waarde biedt hier een monitor arm. Hiermee wordt het beeldscherm (of de beeldschermen) aan het bureau bevestigd en kan het met grote flexibiliteit op de juiste positie worden gebracht. Een bijkomend voordeel is, dat er veel meer ruimte op het bureau beschikbaar blijft.

Beeldschermen voor de engineer van Cadware

Van de drie genoemde varianten kunt u in het Cadware programma goede voorbeelden voor beeldschermen voor de engineer vinden. Cadware levert graag LG beeldschermen. Het zijn beeldschermen van een goede kwaliteit. Ze hebben daarnaast een zeer goede prijs-prestatie verhouding. In het Cadware gamma vindt u alleen beeldschermen, die minimaal aan de onderstaande eisen voldoen:

  • Een goed paneel, meestal IPS, met goede kijkhoeken en een minimale verversingssnelheid van 60 Hz bij de hoogste resolutie,
  • Goede verstelbaarheid, vooral in hoogte,
  • Moderne aansluitingen, Displayport, HDMI en eventueel USB-C of Thunderbolt,
  • De mogelijkheid tot het gebruik van een bureausteun.

Mobiel werk

Een vreemde, maar interessante eend in de bijt is het mobiele beeldscherm. Dit is vooral voor de echt mobiele gebruiker bedoeld en biedt hem onderweg ook de mogelijkheid voor een werkplek met twee beeldschermen. Het kan ook worden gebruikt voor het presenteren in kleinere groepen. Zo is er niet de noodzaak om dicht op elkaar te zitten om allemaal het beeld te kunnen zien.

Het juiste beeldscherm gekozen?

Heeft u uw keuze gemaakt? Kijk dank ook eens naar de verschillende werkstation oplossingen van Cadware en randapparatuur, die uw werkplek compleet maken.

Blog categorieën

Recente blog artikelen